Sunday, April 24, 2011

ah air mata~!

hai lah.hai laaahhhhhh. pening pale aku.
sampai2 rumah sec7, aku speechless gila. ini rumah ke, tongkang pecah?

ekceli this is not the first time I see my home like this.
eh hello? korg je ke bayar sewa? aku tak bayar eh?

aduhai laa....anak dara ape la duduk kat umah ni.
kang kalau bace post ni, mula la tarik2 muka. masam2 muka. kate kite ckp blakang. tak gentle ckp dpn2.
abis tu, kang cakap direct, tau saje la kite ni pompuan, mula la simpan dlm ati, terasa sane sini.pastu nangis.pastu cite kat boifren. pastu gado. kan? tafahamlah.

cube ingat2 sikit balik. nak kate ngungkit, kate la. aku da tak nak mcm ni. manusia kot. fedap jugak kadang2.

cube ingt balik, sape susah2 cari rumah ni? kami.
sape susah2 kawtim dgn tuan rumah smpai dpt harga RM550 ni? eh hello, tingkat 1 tau. mane na dpt?? rumah laen semua rm600++ tau?

bile da dpt rumah, wah seronok. yeay! senang hati. da ade tempat berteduh. ok la, kite same2 happy.
tp ade turun padang join cuci rumah?tade kan? eh hello, aku dgn arul je tau cuci rumah ni. dua org saje. kalau ikot kan jahat aku, aku cuci bilik aku je. senang keje aku. tp sebab aku sayang kawan2 aku. sok lusa susah senang korg jugak aku mintak tolong. ringan tangan cucikan satu rumah.

korg masuk, cuci kaki je tau. tgk tak keadaan rumah ni mcm mane? mcm rumah tinggal! astaghfirullah. dgn kerongsang lipas, macam2 pattern ada. na kaler ape? hitam?putih? yg tade kaki pun ade!

melekat kat lantai. kikis.kikis guna ape? penyapu? mane tanggal. ni, sepasang tangan ni la duk kikis mende2 alah tu. ade korg tanya? mane ade. tau2 je, smpai rumah, bentang tilam, tido.

da start sem, ok la lagi. syg kan rumah sewa sndri. korg mmg tak syg, korg tatau betapa susahnye kami cari rumah. dr blok 50 sane, smpai ke mari mane ade iklan da. tanye bape kali kami topup duk telepon org sane sini cari rumah? mane ade. ape yg penting, korg nak, korg dpt rumah. btw, aku hargai la sape2 yg ade jugak cari tu.

motif aku meluah kat sini, aku na korg sedar, syg la rumah ni wei. korg tau tak, cine tanak deal ngn org2 kite ni tau. pikir la mcm mane bro tu bole kasi smpai RM550? THE CHEAPEST EVER. rumah kite cantik tau. aku pegi rumah mmbe aku, tingkat 4, lantai simen tade tiles, rm650 tau? tau tak?

aku smpai2 petang ni, ok. aku tatau sape dlm rumah ni. tp laptop sardin je tinggal tgh rumah, ON.. kipas on. lampu tgh rumah dua2 on. kaya sgt kite ni kan? bile suruh bayar sewa, liat! mcm2 alasan smpai mampus menjawab ngan tuan rumah. korg tau ape. korg tau bayar je. aku malas na kecoh2 dlm rumah. nanti tarik2 muke. tau je la aku. mulut tade insurans.

aku sabar. aku switch off. kalau ikot jahat, aku sentap je wayar laptop tu. kang buat2 la kate, "ouh sorry, tadi terlanggar". berselirat tgh jalan mcm die sorg je duk dlm rumah ni.

lalu kat dapo. subhanallah! sampah da berterabur. kucing ke dlm rumah ni? aku ckp betullah, aku bole kire kot org lain selain aku buang sampah. ei aku tak keji sgt na berkire, tp tolongla SAYANG rumah sendri. kite payah2 paw mak bapak nak bayar sewa, tak bole appreciate ke? ya Tuhan, sampah tu smpai meleleh2 dah air sampah. takkan bangang sgt tak bole buang?

aku dgn tudung tak bukak lagi, ikat sampah pegi turun buang. tingkat satu je. tak mati pun turun bawah tu pegi buang. naek atas, sambung lap pulak tmpat kene air sampah tu. ya Tuhan. selesa ke korg duduk dlm rumah berbau mcm ni? bau sampah pulak tu.

aku da mula membebel2. tp pointless. tade org kat rumah.

masuk bilik air nak mandi. subhanallah. mengucap panjang aku. ni satu lagi. bilik air besar kangkang kera je. sabut hijau tu aku da provide. na tunggu salah sorg antara kite provide vim pencuci lantai tu mmg jgn haraplah. kot ye pun, sental la sikit. bole korg mandi dlm bilik air berlendir mcm tu. ya Allah. selamatkanlah kami.

eh hello, sedar tak, kite ni mmg rumah flat. tp sayang tak rumah ni? kalau tak sayang, pindah. jgn duduk sini. aku tak penah mintak ape2. aku tak penah na gadoh2 ke ape. even na ckp direct pun, aku pk seratus kali tau. pk perasaan korg. pk consequences yg bakal berlaku kalau aku maen lepas ckp je.

pegi kelas, balik kelas, aku ikhlas angkut korg sane sini. na payung sikit pun susah. jd aku fahamlah kalau na sental sikit pun tak bole. aku tak bole bayangkan mcm mane rumah ni tinggal 3 bulan nnt. kalau ade org dduk, fine. you'll be take care of this house. tp bile blk dr pektikel, masing2 nanti, aku tanak ade yg kecoh2, bil air api kene potong ke because I'm not goin to pay the bill. sbb aku tak guna. aku hanya bayar sewa shj. kalau tade sape na bayar bil air api, kite turn off rumah ni. cabut letrik punye mende alah ape kat luar tu, biar tade bil yg masuk. tutup pili air. biar air tak jalan. so masing2 bayar sewa je.

too much! dah too much! kalau rase na berkire dgn sapu tgh rumah, sental bilik air skali dua, buang sampah sekali dua, bole compare dgn aku sapu tgh rumah, susun kasut yg berselerak tu, pegi keluar sane sini beli rak, beli itu, beli ini utk keperluan kite semua, pegi bank in sewa, angkut korg pegi kelas, angkut korg pegi sane sini, pegi buang sampah, tgh duduk rilek, sanggup salin selua sbb dah fedap dgn sampah melambak, boleh? boleh? aku tnye ni? aaaaa....kalau la ade yg bace. lega aku.

aku bukan nak gado,aku bkn tak gentle ckp thru blog, cume aku tak bersedia dgn consequences yg akan jadi. aku pmpuan, korg pun pmpuan. aku tau ape rase kalau kite baek2, elok2, tibe2 na sound2. not even sound2 la, kalau aku ckp baek2 pun, dah sah2 kene ngate jugak kat blakang nanti. aku sedih sbb aku syg rumah ni.

dah la kite towards end of semester, kite dah takde communication dlm rumah ni. aku upset sgt. mcm, kau buat hal kau, aku dgn hal aku. why? tak suka? ok, next smster, move out. end.

tp nak ke mcm tu? I will stay here sbb aku tau betapa susahnye aku na dpt rumah ni. siyes shit. korg patut tau mcm mane aku ngn farah lalui mase tu. da ptg. call ramai sgt org smpai habis kedit. sume rumah dah full.smpai kitorg pegi ofis bawah rumah kite tu. akak tu ckp, En. Tan ni baru advertise rumah ni. rezeki kite tau. mase kitorg jumpe tuan rumah, waktu yg same ade guy na sewa na sewa rumah ni jugak. berebut sape konfirmkan dulu. terpaksa. Tuhan, rezeki dpt rumah murah ni. tp sayang, penyewanya tanak hargai! duduk sanggup busuk, selekeh. sory. I have to say that sbb da too much.

nape? rase aku humiliate korg kat sini. but its true la kawan. so true. kalau sayang rumah ni, plis. aku just na hidup happy mcm org laen. org laen lagi la, duduk 10 org, doblas orang. tp aman tenteram je. kite? 5 org je beb. tp tade komunikasi, na ckp pun smpai guna fb. watdehel! aku upset gila. aku tak penah mintak ape2. kalau ikot jahat, setiap sen korg naek kete aku tu, aku mintak la. tp bukan jenis aku nak mintak2 ni. aku ikhlas. aku na seronok2. pegi kelas ramai2. gelak2.

mane semua tu skang? masing2 buat hal masing2. apesal? benci sgt kat aku yg berlagak mcm ketua rumah ni? it should be like that. sbb kami yg cari rumah. sbb kami yg pegi bank in dan berurusan semua dgn tuan rumah. tp kami bkn jenis gila kuasa mcm tu. kalau bole semua buat sama2. jgn ade blakang2 cite.

ni tak, suh pegi bank in pun tanak, na suh maknye si farah pulak bank in kan. makcik tu duduk sini ke. adui. menangis kot aku buat entri ni. sbb aku tak penah lepaskan pada sape. not even fara, sumone closest to me. aku pendam je. aku tanak masam2 muka. aku tak suka. kalau tak selesa, bgtau. paling tidak, biar aku yg pindah. DEAL.

5 comments:

rafiq said...

ni umah bujang teruna ke umah anak dara? cam anak teruna aje aku dah.

cam kisah aku mula2 cari umah dulu. api last2 bayar sue sabon yang seel.

korang bncang la baik2.
boleh diselamatkan lagi keadaan. kalau baik2 takkan nk ngate gak blkg2.

ngesngos said...

hoho. i hope so la rafiq.
na slow talk tu yg masalah tu.pmpuan kan....btw, thanx for ur advice. appreciate it!

nia azalia said...

d..sbr taw..izyan pnh gak g umah bf izyan cm2..dy sme cam d..kna wt smua..trutamanya bab toilet,sapu..mnusia nie byk ragam.anyway,what u did..it so great..i'm proud of u..=)

Nour Eyza said...

sori faz pe yg ko pendam selama ni, aku pn kdg2 xsuka tgk2 membazir ni. tapi tu la.. aku ade juga kemas2, dapur, ruang tamu. tapi tak lama dah sepah balik. sori eh klu kwn aku tu byk wat problem.. aku pn tatau nak cakap.. pape ko ckp la kat aku, mybe slow2 aku blh ckp kat dayah..

thanks for everything yg ko dh buat. aku hargai tp tatau cm ne nk ckp..

=)

echah said...

biar la entry ni dah lama..nak komen jugak..kan memangg sakit hati..duk je satu rumah tapi 2 3 org je kemas..pas makn tinggal cm tu..plastik2 mknan biar je gitu..nak sapu rumah memang tak la kan..nak buang sampah lagi berat kaki..nak basuh gelas yg ko guna malas..ingt ada orang gaji ke????sabor je la..kalo boleh bakor kita bakor je.

Post a Comment