Saturday, December 18, 2010

HOLiDAY

13-17 Dec 2010
GuiLin, China

13 dec
jam 1230 pagi gerak dr bentong.smpai LCCT jam 4 pagi. dlm kul 5 pagi cmtu da check-in flite sbb flite ke GuiLin jam 635am. it took 4 hours n damn boring kot duk dlm flite.tido bangun tido bangun balik pun still tak smpai2 lagi.kalau mcm bas mara liner tape lagik.sempit.

smpai airport GuiLin about 11 am. ok,mulut berasap.chill!siap2 pakai glove n muffler bagai.siyes shit.sejuk gile.tour guide yg sgt nais,miss rebecca or miss Lulu. naek bas tourist yg comel.

first destination, pegi tgk masjid. ada dlm 5 masjid kt GuiLin.kami sempat tgk yg satu ni je.namanye masjid, tp mcm temple. but still got ayat al-Quran everywhere.nais n unik. n luckily, rupe2 nye ade funeral time tu.

the funeral
even dorg muslim, tp adat majlis kematian dorg da bercampur dgn adat dorg. kalau kite kt malaysia ni, majlis kebumi mesti buat secepat yg mungkin.meninggal je kalau bole terus kebumi. but laen pulak di China. hmm, GuiLin maybe?not sure. dorg simpan jenazah smpai hari ke 3 baru kebumi. n mebi ade la "tahlil" style dorg kn.well, dorg ikot mazhab dorg.

but on that day da hari ke 3. so kami tgk mcm mane dorg bg last farewell utk jenazah tu.guess what, dorg bwk keranda yg da tutup ngn kaen hijau yg biasa tutup bekas jenazah kite kt sini kn, yg ade ayat2 al-Quran pd kaen tu n selambe badak dorg tarok bekas jenazah tu dpn pintu masjid. tarok kt tepi2 kasut org yg dlm masjid tu. n we're asking, kenape tak uruskan dlm masjid.asal bole dpn pintu tu jugak.then, dorg edarkan a piece of paper for those yg ada kat situ, including cikgu2 yg baru abis solat tu.dorg curious na tau ape, skali kene join majlis tu.haha. paper tu just utk alas kaki dorg.n then ada bace2 ape tah n edarkan 5 yuan stp org, kind of derma kot. then baru dorg angkat bekas jenazah tu n usung bwk naek van. kalau kite, bace al-fatihah kn b4 meninggalkan rumah.ni dorg tak, menonong je jln smpai senget2 keranda tu.huhu.what an experience!

next, kami ke taman Elephant Trunk Hill. fuuh.mesmerized kot.amik mase dlm 10 minit berjalan dlm tmn tu utk smpai ke satu view di mane kite dpt tgk bukit tu mcm elephant trunk yg tgk minum air dr sungai tu, Li River. for those yg dtg GuiLin, this is a "must visit" place. its a symbol of GuiLin.

Meal
in GuiLin, there were only two halal restaurants.so how? lunch kami b4 melawat masjid td.lunch di satu restaurant yg sgt heaven. ade nasik dan 10 jenis lauk.n mostly sayur2.well I guess, no wonder most org kite luv chinese cook.

dinner n then check-in hotel, Jinpu Hotel.


Elephant Trunk Hill

p/s: ade 2 hot guys in this trip.oucch!

14 Dec
pagi2 da keluar.checked-out ekceli..omg, sgt sejuk its about 5 degrees.menggigil2 kot.n rase menyesal bwk long coat yg tak berapa na tebal ni.packed all stuffs n moved to Yangshuo. its about 2 hours from GuiLin.ondaway tu, singgah di Rong & Shan Lakes.huhu.scenery dr situ bole nampak 2 pagoda yg sgt cntik kalau wktu malam.dkt Rong & Shan Lakes tu ada la amik gmbr2, tgk byk org bersenam style menari n taichi. aku tgk aso2 tu taichi pegang samurai kot.hahah.well I guess, samurai plastik kot.haha.


Rong & Shan Lakes

then we moved to Dr. Tea, teahouse. dpt penerangan n dpt taste 4 jenis tea yg sgt sedap.chinese tea mmg tawar, tp die ade taste tersendri yg aku rase sgt best. next, again pegi melawat masjid. but this time masjid tu agak skeri.tade org sgt.

ptg tu, hujan turun. kami da on boat na pegi Li River Cruise.dr dlm bot, dpt tgk bukit2 yg berlapis2 dr celah2 kabus. my ouh my. fantastic.speechless ok.n I'm in love with that scenery. nais.dpt tgk bukit tu berlapis2,sejuk.well, I'm not good enough on photography-ing. so, aku amik asal bole je la.

Li River Cruise

mlm tu after checked-in hotel, Sovereign Hotel, kami di bawa ke West Street. its like petaling street jugak la.aku ingt ade la handbag2 yg imitate punye ke, plg tak pun yg ori punye.but I know, price sane jauh murah compare to other places. but unfortunately, tade beb. jln dr hujung ke hujung, sume jual produk yg same. like kraf2 sulaman, shawl n mostly jual winter jacket n boot. ouuhh. its winter time. so mmg tradisi sane begitu. dorg jual product depends on musim. n admit it, all the jackets n boots were damnly fashionable. mmg utk bergaya pd winter.grrr.kang aku beli kang, na pakai kat melesia time bile?so, just jln2 saje.

believe it, aku tak jumpe langsung keychain2 or shirt2 yg ade tulis GuiLin or China. God, either dorg ni masih ketinggalan sbb tak realize yg tmpt dorg byk tourist dtg, or dorg da terlalu maju smpai da tak guna da keychain2 ni as a souvenir.well I guess, dorg masih ketinggalan kot.

p/s: bandar dorg tade pencemaran pun.mostly pakai skuter bateri.so tade pencemaran udara lgsung.even kenderaan laen pun tak byk asap. but they like picit hon.so agak memekak sikit la.

15 Dec
again, early in the morning da bungkus everything, prepared for transfer back to GuiLin. agensi dr malaysia, Eric mmg da siap2 bwk megi for brekfes. sbb siyes, agak susa na mkn2 kat sane. rase rugi jugak tak bwk jajan dr melesia kn.

next, Shangri-La.na smpai ke situ kene naek bot.so bayangkan dgn angin kuat yg sejuk, kene hujan sesejuk ais. choy! naek bot melalui sungai yg berliku2.n dr pandangan atas, kate miss Lulu, sungai tu berbentuk swallow or burung layang2.aduuhh.tak tertahan.kulit kite kulit melesia.mmg tak larat.n sgt sedey tak pat na capture byk gmbar kt sini.siyes shit, this place hellness punye cantik. tp sbb hujan n pale pun da tingtong2.takleh na bergambar sgt.

Shangri-La

then ke Silk House. ouchh. nais.tp cm bese la, aku tak bape interested sgt.mebi belum smpai usia na minat fabrik2 ni. but still admit, silk2 dorg mmg adorable n price bole tahan.bukan yuan ok, ringgit malaysia!

after Silk House, kami proceed ke Liu San Jie Water Park.fuuuwhh.ni baek punye scenery. but, kt sini tgk teater ekceli.duk nganga je la sbb tak paham. supposed amik gmbr byk kt sini, tp sbb hujan, so tak pat na amik gmbr kt lua.just tgk teater yg takpaham satu abuk tu.org gelak, kite gelak.org nyanyi kite pun mumbling la same2.haha. but still I've got nice photos from this place.

checked-in semula kt Jinpu Hotel.

p/s: every 100 meters mesti ade tukang sapu jalan.n believe it, every morning dorg lap tong sampah tepi jalan dgn kaen lembap.the city is a super clean city!

16 Dec
as usual, pagi2 da kelua.but tak checked-out.hee.yes. ada sunshine!!! stelah 2 hari tak dpt matahari, hari ni ada matahari. but hnyelah cahaya. suhu ttp menggigil.

trip to Crown Cave. ok, speechless again.ouh no.no.no. triple speechless! to make it thrill, na ke cave tu naek small coaster. satu coaster 2 org. n believe it, drive sendri kot!damn fun!aku naek ngn adik aku.best gile.smpai dlm cave, jln2 menyusur sungai dlm gua tu, then ade boat dlm gua tu yg bawak pusing2 sampai tmpt coaster tu balik.pusing satu round la lebih kurang. ade lif dlm gua tu. cantik.fantastic sgt.

Crown Cave

after lunch, blk ke GuiLin utk melawat Yao Maountain. n this is the best experience.naek cable car. kami smpai GuiLin Cable Car about jam 2 ptg. guess what, cable car dorg just tmpat duduk mcm buaian tu dn palang besi kt dpn.tu je.tade belt n other safety precaution. ya Allah, tuhan je tau betape cuaknye kami naek gunung pakai cable car mcm tu je.gilo.but tgh2 perjalanan tu aku tgk bwh tak la tinggi mcm cable car langkawi tu.but still, tinggi kotttt! haha.luckily aku tak la segayat yg disangka.sgt sejuk smpai atas gunung tu.sejuk gile bab!!haha.

GuiLin Cable Car

tau da ni trip bwk cikgu2.senior. so dorg bwk pegi Foot Massage. huwaa.takde la best sgt pun.tp atleast relief la sikit kn.ekceli dorg na jual ubat dorg, so kate la kite ni ade penyakit tu,penyakit ni supaya beli ubat dorg.ah.taktik da basi.huahuuahua.

last aktiviti utk trip ni.pegi tgk show kt DreamLike Lijiang hall. omg! acrobatic performance.siyes shit, takpayah pegi Olympic Game kot! sgt bes n hebat gile! dorg maen ngn lighting je, cukup menakjubkan. ternganga jugak la aku tgk acrobats tu buat show kan!

p/s: there were pasar malam in front of our hotel,its every night!

17 Dec
last day. pagi ni rase sgt sejuk.sejuk yg laen mcm.tak mcm sejuk b4 this. rupenye suhu dlm bus 3 drjah celsius. that means kat luar might be 0 drjah celsius.brrrr. after checked-out, bole nampak, beg da mula beranak. kalau mase pegi, beg bawak sorg satu.skang da kene bwk 2 or 3 beg sorg.

on Tuesday tu da kua ramalan kaji cuaca, yg mebi GuiLin akan dilanda salji on Wednsday(15 Dec). thats why aktiviti naek cable car tu pospon pegi hari khamis. well, miss Lulu pun suggest la kene pakai jaket tebal2 sbb atas Yao Mountain tu sgt sejuk.cecah -2 drjah celsius.imagine that!so everyone pakat2 la beli winter jacket.tu yg terpaksa beranak beg tu. jaket tu makan space kott!

skali ari rabu tu kelua matahari daaa...! but still guna jaket tu ok.freezingg!

flight jam 1135am. by 1040am flight da penuh. so kami depart awal 40 minit. mase line up na masuk departure hall tu, ada la grup melesia ni jugak. die kate, die tiba kat airport dr jam 7 pagi. got snow atas pokok! waah.we had missed that moment. well, being so batak kn, tak penah dpt salji.live dpn mata!

we arrived at malaysia jam 3 ptg. n arrived at bentong jam 9 mlm sbb byk singgah solat n makan.huwaa. the most incredible holiday!

tips:
*kesulitan membuang air di China, their toilet got no water pipes. even their International Airport! so bawak la berbotol2 air utk cuci.

*bargain!bargain! if harga barang tu 50 yuan, bargain more than half coz dorg tetap akan jual, even u asked 15 yuan!

*susa na cari bahan makanan kt sane coz kite tak yakin dgn cara dorg,especially masakan dorg.so, better look for real HALAL restaurant. no KFC, McD, Pizza hut plis. tak semelih punya maa

*there were no traffic rules. so better be careful when crossing the road. siyesly, dorg mmg suke suki je na ikot jln mcm mane especially kt simpang empat.

*I'm able to speak chinese or mandarin. so basic2 word tu bole la.mcm tnye bape harga, n dowg akan layan baek if kite bole speak bahasa dorg.so I'm damn proud when we lost our hotel. I'm the one who solve the problem by getting helped by local ppl.ouch!


tengs mama n babah sbb bawak kami pegi trip ni.LOVE both of YOU damn much!

7 comments:

HATI TERUSIK said...

wah bestnye..dgr ko cite pun dah best..ak ske part yg kat Li river cruise.. kalo ak g pun mesti jakun..hehehe

ngesngos said...

hahaha.nantikan gmbr di fb.
sedang process mengaplod.hahah

wanaa said...

sumpah aku tak pernah rasa sejeles ini pada kau.
paling jauh aku pegi pun Bali jer.

lahanaaaatttt!!! nak pergi jugak lah.
by the way dear, nak souvenir? hehe3

ngesngos said...

chill la wana.ko na pegi mane?
ajak aku skali eh.aku da ade passport ni.hahahha

sevinier ade.jgn giso.

wanaa said...

aku craving nak pergi vietnam! nak shopping gila2 kt sane.jom nak?ade budget, boleh jalan.haha3

tunggu aku balik kl lah baru boleh ambik souvenir tu kan.nate anjing.

megibee said...

2 hot guys? aku mcm tau sape...
ank gubesor sktf ke?

ngesngos said...

a ah...hahahahahah.

Post a Comment