Tuesday, May 31, 2011

lets talking rubbish

sleepless again and again. the addiction is killing me. sorry fara, I found my 'barang' just now. its in my pencil case. I can't stop taking it. it is my antidote.

almost 3 am. and I'm still wake up. looking around in this dark room. oucchhh....tomorrow 7am shift. bole mati lah shift pagi mcm ni.n I hate it damn much! seminggu pulak mcm ni.

playing origami sorg2. now in front of me dah ada 7 ninja stars, and ada 6 ekor burung. yeah, paper origami, and I'm addicted to bird origami. tak bole berenti siapkan satu2 origami.

sekejap2 stop smbung to this post. skejap2 smbung baca A Place Called Here by Cecelia Ahern. yup, lately aku byk spend my time with novel. bila terkurung dlm tempat mcm ni, without person to talk to, without someone to spend time with, book is the only thing that may avoid us from thinking of someone. well I guess, by reading I may forget all those things that had changed my entire life now.

tp mostly spend time with bestie la. well, the best medicine is friend la kan. duduk2 sembang2, gelak2 pun dah cukup. tu yg duk berjaga lagi ni, baru abis sembang2 ngn sape lg kn. farah la.

once in a blue moon na dpt phone call. but I don't know why, I'm totally look awkward now with telephone calls. its like, "eh, sape plak yg call ni?". seriously, mcm miracle la kalau ade org call aku. I'm getting ok with the situation, cuma aku more tortured by guys la. aku mmg tak bole mane2 lelaki yg mesej or call for nothing. just like wana's statement : "pangkah lelaki ke ape kau ni?"

no lah. its not pangkah lelaki. how come? one day, I still need them. but in the mean time, I really can't stand guys, just like they did to me last time. its like, I'm not so interested dgn perkara2 cmni. I love free flowing mcm ni. without commitment. cuma kadang2 teringat tu, biasalah.

kalau dulu, kite lose yg ni, kite ade bekap. I mean we have a friend to share with. I mean, kwn berlainan jenis. but when it comes to this kind of situation, I rather to be like this.

minimizing the friend list, choose the right one and started the conversation. aku kurangkan bersosial, aku more to be a 'lone ranger'. I'm not like fara, smile.smile.smile. I do like smile, but my smile is more to serious style. so org tanak tego. senyum bila perlu.

I do like talking and laughing, but aku minimumkan semua tu, so that org tak suka bercakap dgn aku. kenapa perlu hipokrit? sbb aku dah lame berwayang mcm ni. aku dah boring bila jd sorg yg tade identiti.

yelah, dkt sini pd sape aku na berkorban? pd sape aku na susah2 buat itu ini wlpn aku seronok bersusah utk sesorg? aku have fun buat mcm tu sbb puas hati tgk org satisfied. dulu rase hebat sgt bole buat mcm tu, tp skng ade yg lg hebat. wow. tergugat? no lah. he's my friend beb. die happy, aku happy. aku cuma nak tgk budak kecik tu bole masuk ceruk pikap die ke tidak. HAHA. itu la yg wana kata, as a motivation to me. think like a woman, she's to young for me. tak worth aku na sentap. just let them be. no one deserve for anyone, its all fate. something yg Allah dah tentukan.

ok, I'm done with talking rubbish.

the clock tick tock away and skng rasa mual. sick merenung skrin laptop dlm bilik gelap. n reading book depends on cahaya laptop mmg rasa na korek bijik mata. still sleepless.

thanx ibnu for accompanied me. love talking to you even I rase mcm bercakap dgn sampah sarap. hiks. tengs for the stupid jokes but I love them. u know what ibnu, sometimes rasa bersalah jgk, tp pk2 blk, ur wife tak kata ape pun. just like u said, "is it wrong talking with a friend?", kan dear? borak2 je. bkn bercinta pun kan? ni baru kapel dah na jeles2. tak percaya ur partner, jgn have a relationship. wah, na kenekan sape plak kali ni u?hahaha. u jahat kn.

later on, when we meet again, I have a book for you. baru I teringat. sesuai utk lelaki dah kawen mcm u. HAHAHAH. just joking dear. I story mory with fara just now, and it reminds me of the 1936 book. I still keep it. but kat my hometown lah. tak bawak mai.

just like we did last time, changing story book? thanx friend.

Monday, May 30, 2011

ouh, fb chat bole di maximizekan?

maximizekan fb chat.

I read all the chat messages with you since october 2010
since the first time you gave me a simple 'hello'.
how I wish to turn back time.
how I wish to erase all the messages.

I'm happy for you, friend.
slowly, I accept the truth.
the truth is, I still missing you.
I'll never ever leave a true FRIEND.

Sunday, May 29, 2011

Day 4

3 in 1
hatred, anger, tears in smile.
nice. hurting my own feeling.

bantu la aku utk benci kau.
ya Tuhan, aku tak mahu rasa ni lagi.

Saturday, May 28, 2011

thank you, FRIEND.

mlm td gossip2 with fara nadia smpai tertido berpeluk2pelukan smpai pagi. HAHA.
bangun2 smbung lg gossip smpai siap2 na pegi keje.

waaahhhh shift ptg!! fedapnyaaaa....
sumpah busaannnn.

tengs fara for keeping away my tears last night and make me smile once again.
tengs friend. I called you a FRIEND because you never ever leave me.

babah n mama, alhamdulillah :)

eaaahhh the day has come. so sad tak dpt hntar mama n babah pegi umrah. so so jealous tgk semua org ade kat KLIA except me! grrr. however dpt 3G td rase puas hati. ade mak long n mak ndak skali. ouh how I wish to be there!

na nanges, tp kenape na nanges. I should be proud, should be very grateful sbb mama n babah dpt jugak tunaikan umrah and haji in the same year. alhamdulillah. cuma rasa sad sbb tak dpt tgk dorg pegi, naek flight n babai2. :(

take care babah, mama. nnt dpn kaabah, doakan supaya anak mama ni baek2 saja. doakan dirah dpt result cemerlang. doakan dirah bole teruskan hidup ni ye ma. doakan utk kita semua mama, babah. ma, how I wish to cry on you ma. I'm alone, ma. alone.

dan coklat nougat yg kaler putih ade kacang2 tu skali. hiks. :D

mama ckp nak dtg langkawi nanti. doakan supaya yg tu tercapai jugak ma! hope so!
love you babah n mama.

Thursday, May 26, 2011

there is no such thing called "second chance"

how I wish to hold you tightly here.
mama, listen to me. listen to all my sadness. look at me. I'm not the one who can survive without you instead I've already fail to become a good girl to you.

I do everything to get through this. because I love you damn much. trying to pamper all of you guys. trying to do everything even it hurt me much. it hurt me so much ma.

I never blame anyone because anything happen, there must be a reason. Allah sentiasa ada rahsia utk hamba2 nya. aku lemah ma. lemah. krn takkan ada istilah lelaki dan perempuan menjadi sahabat baik. takkan ada.

I've cried a lot ma. suffering all these things alone. bila cuba na dpt satu keadaan, taufiq kahwin. yeah, I don't have any idea at that time. just mampu doakan yg terbaik. eventhough taufiq still looking for some help, but like I said, dirah lemah ma. I've cried for nothing. it should be happy moment for him, but why I am crying?jealousy? anger? happy? truth is, dirah rase kehilangan.

I've tried to change. hope what have you planned is for my goodness. for my happiness. but I see nothing ma. only hope. only heartache every moment.

ma, he's gone ma. he has a girl. I am a good stalker ma. she's beautiful than me. losing again ma. ya Allah, seeing something that I don't want to see is like, digging my eyeballs. my old friend bgtau this and that. for the first thing, I thought they were just make fun of me. since yesterday I realized, everything has a reason.

the truth is, they told me that to avoid me for "mengharap gila babi" to him. menyesal ma. menyesal mengharap. menyesal tunggu. menyesal buat semua ni. menyesal mengharap pd mesej tu sedangkan itu sekadar mesej, tak beri erti apa2. mebi bererti time tu je. but not for eternity. if true, that girl will not exist.

ma, dirah menangis hari2 for nothing. I need a shoulder to cry on. fara, taknak la terlalu bergantung pd dia. takkan na cerite pasal sadness dkt dia 24/7. die pun da mcm fedap. wana, dia jaoh ma. just dpt ckp thru fon. wana da na kawen ma. lagi tak bole selalu2 call dia.

how could you did this to me? deciding everything? I'm 22, I know what is good for me.

I'm ok ma. I just need some time. a long time probably. I'm sorry ma. I'm seeking for happiness. ya Tuhan. sakitnya.

I'm not desperate. its just feeling lonely, looking at my roomates talking to the love ones every night. they got someone to take care, to wish goodnight, goodmorning, advice this and that. wah, how I wish to have a true love like that.

Tuhan, beri aku kekuatan. dah terlalu lama aku lemah begini.

I've tried ma. and I am tired of all these. frustrated, depression. yaaah, I deserved that.

forgive me, friend.
I just need your forgiveness.
hope to hear from you.
aku tak sempat habiskan ayat aku tadi.

Day 2

alone in a dark room.
numb. sleepless. silent like a grave.

the medicines are going to waste.

tasteless. I mean, any meals that across my mind at this moment.
mama, I need you.

Wednesday, May 25, 2011

Day 1

7 am already.
Subuh prayer.
thank God. still breathing.

red watery eyes, without any breakfast.
Collapsed. nose bleeding, blood vomit and migraine.

low blood pressure.

I am on medical leave for today and tomorrow.

Tuesday, May 24, 2011

I will

the one and only message that tells everything. thank you, friend.
with honor, I'll let you go.
you deserve her. better than others.

It hurts me much. tell me that you hate me.

"walau mane pn kau pegi atau tinggalkan aku. aku tetap simpan dlm hati aku syg kau"

aku simpan.harihari baca. supaya aku senang ati.

loqlaq sat

kabut.kabut.kabut! sumpah rasa mcm nak terjun laut skrg jugak. faham tak ape aku rase. HAHA.

cerita semalam, hamun makan diri.

"menyemak aa jam ni. asek tersangkut kat cadar je"

satu2 jam tangan yg ada, asek tersangkut menyebabkan kerja2 housekeeping aku terganggu. aku bukak. pastu dah. dah ape? dah lupa tarok kat mane. smpai bilik 213, kak nurul tnye aku pukul brape skang. kelam kelibut duk raba2 poket seluar. lari pegi kat troli, rabak. habis di selongkar satu troli. kak nurul masih menanti jawapan kot. tiba2 je menghilangkan diri kan.

saiko. jantung wa laju beb. pegi kat kak nurul, mintak kunci. sebagai makcik cleaner, mmg kami ada semua kunci bilik yg di assign dan bole di masuk suke2 hati. I mean dlm keadaan mcm ni. mengagau aku berlari balik ke bilik td.

mana? mana jam bodoh ni?! mana kau pegi??

air mata bergenang. mula menangis tak sedar diri. sebab tak silap aku bilik yg kami kemas b4 this ada arrival. mcm mane kalau bilik tu guest dah check in? pastu anak die nampak jam tu, anak die amik? cmne? pale otak da pk bukan2.

"sorry miss, how far Chenang from here?"
"sorry sir, I don't know"

haha. sbg pekerja hotel adalah dilarang keras menjawab pertanyaan guest dgn perkataan "I don't know". tatau mcm mane pun, mesti jwb. kau na kencing,kencing je guest tu. tp aku mmg na terkencing pun time tu. mat saleh bodoh ni tak nampak ke muka aku tgh terdesak?lg mau tnye mcm2. naseb tade kendi je dlm tgn aku. kalau ade da lame selamat kene hempok ngn aku.

lantas menjelma jd watson nyambek. smpai bilik 210, kunci plak tak jumpa. bende segugus mcm tu. jntung na tercabut rasa. apehal ntah. tafaham aku. masuk je 210, wah. ade atas meja dkt tv. lantas genggam makhluk biru tu smbil jatuh terduduk melutut. ya ampun, hindustan sangat kau nehhh! tah, aku pn tafaham.

smpai blk kat kak nurul, buat muka toya mcm tade pape yg berlaku. mcm la kak nurul tu bodoh tak nmpak mata bengkak aku kn.blk quarters, bila pk2 blk, laaa....kelakarnya aku. motip aku melalak begitu bagai? syg woo....jam mahal. jam pasar malam wa redha je beb. sentimental value kn.

itu la cerita smlm.

hari ni?

cilako.membebel di muka pintu room 217.
"ei pengotor. sialan punya guest. bla bla bla"

eh.eh.eh.dia dah mai.

"hai fazreen..." smbil menggosok nametag beliau, pandang malu2. lesung pipit tu yg mahal!
"hai nizam..." buat mende yg sama.

dan beliau pergi dgn...dgn...dgn....wheelbarrow itu. alahai. budak landskap je pun...duk angkut2 pelepah kelapa, kutip buah mempelam, cuci longkang.adoi lah.
nizam...nizam...naseb baek ang cute...

Sunday, May 22, 2011

ouh, off day lah today!

wow.it's OFF DAY! yeeehaaa.

bangun2 pagi as usual. lol. sbb dah terbiasa bangun jam 715. but yesterday baru start bole solat. so pagi tadi bangun subuh jam 630. then tido balik but still woke up at 715. then smile sorg2. sambung tido! lalala

celik mata tgk fon. 1115 dah? alamak. nak pegi basuh baju kat laundry. ada hari ni saje utk pastikan baju btul2 kering. sebelum2 ni, jemo baju dlm ujan. ingt panas smpai ke petang, rupanye ujan ikot dan je...HAHA.

aku akan pastikan tumit ni dpt rehat secukupnya. rase release sgt dpt baring sepanjang hari. penat woo. tamao keje dlm industri ni dah. siyes tade life.

off day. free call. luckily its sunday. so org2 kat negeri laen cuti hari ni. wana accompanied me the whole day since YM aku takleh guna. tah mane dpt num upax tah si wana ni. aktifkan dan terus sembang2 everything dgn wana. so sad.sad.sad. nanges2 n wana told me some jokes to relieve me. thanks wana.

menggugel gmbar nasik ambang. smbil borak2 ngn wana. weee...sedapnya. gugel lagi gambar char kue tiaw. weee..lapanya. gugel lagi gmbar makanan. ni baru betul2 bosan yg di cari.

bosan melanda lagi. 3G with family. ee...amzar gomok! nak ciom.na ciom. dpt tgk mama, along, ina. tp tak nampak kakak n babah. where are they? tape2. nnt bole 3G lagi.seronoknya ade line 3G kat sini.takkan homesick lagi dahhh!

miss home damn much. miss them. *nanges*

aiyoyhh...dah 3 hari tak makan. lapanya mcm nak mati.

currently listening to Menghapus Jejakmu by Peterpan. waa...rase bersemangat gila. dah play 3 kali ni. vid clip dah tgk 2 kali. I've to move on.

Friday, May 20, 2011

pejam mata. pejam mata.

jam 1230 mlm. masih berjaga.
wah. penat kaki. sakit kaki.sakit tumit. seharian bekerja.
hari ni teruk. pagi2 pegi keje dlm hujan. lencun smpai ke tgh hari. kepala da pusing2 mintak bantal. dah dua malam tak dpt tido. I mean, tak tido langsung.

mlm ni pun tanak tido? choy! mahu tido! mahu tido! pejamlah mata ku sayang.

td pas maghrib trus jln2 ke Chenang. itu pusat the nearest ada atm, kedai topup. aku just na pegi cari air kelapa vanila. budak2 ni yg kalut na topup dan cucuk duit kat atm. btw, jauh jugak sebenarnya. putus kaki kot. HAHA. siyes penat.

ari ni keje duk menguap2. pantang lepa, bole terlelap kat krusi time2 kak hana sibuk duk kemas bilik. siyes, exhausted gila hari ni. sejak masuk keje, badan tak penah rehat btul2 rehat. aku ingt, off day ari ahad ni, aku na tido dr malam smpai malam esoknya. HAHA.

td berjalan dr resort ke chenang tu agak jaoh jugak. it takes about 20 minutes walking. waahhh. kaki da mmg sakit. mendapat plak budak2 ni na jln kaki. yelah, kalau naek teksi kene rm6. jln kaki pun ok what. bole kurus. kurus mampuih ang!

mcm berjalan dr chamang ke benus. jaoh la tu. tp sbb jalan berempat, tade la rase jaoh sgt. duk sembang2, gelak2. tp aku da tak mampu na gelak. rase na naek wheelchair je. sakit gile tumit neh. sok nak kene keje lagi dan lagi smpai sebulan.

smpai chenang, shopping stok coklat dulu. heaven coklat byk gila tp bila bayar rm23 je. sakit hati tak?HAHA. then gerak lagi jaoh ke kedai makan sebelah gerai air kelapa abg hensem. tapau makan, tapau air kelapa vanila. kali ni abg kelapa dah kenal. siap bole babai2 dr jaoh lg. tanpa kompromi.

bwk makan kt tpi pantai chenang. *bergenang*

hari2 duk lepak pantai. tak penah n takkan jemu. tak lalu na makan semenanya. tp tgk membe duk happy2, tak nak rosakkan mood dorg. paksa makan. seharian tak makan. tp tak lapa pun. tp rase penat sgt. sangat2. Tuhan, beri aku satu semangat.

free call tersisa. nak call taknak?nak call taknak? takyah lah.

*can't stop listening to Dan Bila Esok by Sofaz. duk play byk2 kali dah neh. ouh mata, tidurlah. jgn duk celik je*

Wednesday, May 18, 2011

Hello, I'm 22!

ouh, 22? tuanya.
mane ada makin lama makin muda.semua org makin lama makin tua. HAHA :D
but this year, a lil bit upset. haram jadah kau ni. makin lame makin tua makin upset. choy!

losing someone on ur birthday can be considered as ur birthday gift jugak lah kan? shit. dah lame goyangnya. dah lame retak menanti belah. berderai jugak akhirnya. aku redha.terima seadanya. lgpun jarak jaoh mcm ni btul2 tak menjanjikan apa2. apa2 bole berlaku. dan aku tak harap apa2, as expected.

semalaman berendam air mata sampai ke pagi. tak tido. tp farah tnye, kabo je tido. nnt kene bising. aku rindu na balik rumah sgt2. birthday, mesti mama n babah cium wlpn tade adiah. :(

mcm biase, fb wishes. thanx guys for all the wishes. without fb, we are nothing. HAHA joking.

kakak n abg achol, jam doblas lebih dah meset. la ni, sape2 meset aku mesti kirim coklat. choy, aku yg birthday, aku yg kene bg adiah. :D

babah pagi2 dah call. wish birthday dgn ina. sebak. tekup muka ngn bantal b4 rumet dgr. tgh2 keje, along call. ouh sebak lagi.terus moody taknak buat keje. luckily bilik tak byk hari ni. mama da ptg sikit br meset. upenye mama tak sehat. mama, take care. ma, nak polok :(

well, as usual mr.brightside tak pernah lupa na wish n the most special thing is, the creativity of his wishes. kalau last year, Semua Tentang Kita. but this year, I thought some new song. well, die memilih Kejoraku Bersatu. some kind of oldies song. n the voices was awesome!

mcm biase la, dah calling2, wishing2, ready to turn on die punya fon punya loudspeaker and started to pluck the guitar chord. I'm ready to hear! yaaaahh....surprise jugak die nyanyi lagu Kejoraku Bersatu tu. ingt die nak nyanyi lagu ai ai ai shiteru ke. HAHAHHA. bangang.

tak pernah berubah. dr dulu smpai la ni, mcm tu la sikap die. selamba badak je na nyanyi ke, aku suka tak suka, langgar jugak. tp so far, aku tak pernah tak suka dgn suprise die. tengs ibnu. however, our friendship always have a limit. noted that.

tengs jugak utk wana. call me n wishing me some good n lovable phrase.
"darling, I always wonder how strong u are, how tough u get through all ur sadness, ur failure. u had spirit that other person didn't have. I never had a good friend that can forgive all my bad n my mistakes I have done to you. and the friend is you. happy birthday faz."

its a copy from my phone msg. tengs wana. prinsip aku senang, jauh mane sgt kite na marah seseorg. beri kemaafan la perkara paling mudah, paling menyenangkan hati kita. am I right?hang buat taik lagu mana pun, kalau dah namanya kawan, will remains frens for eternity.

sayangnya wish wana this year without "3 serangkai". salunya wana, jimo n afzal akan bergabung dgn wish2 bodoh mereka. but this time tak same lagi dah. afzal, aku doakan kau baek2 saja. jimo?hilang. HAHA. tengs wlpn wish on 19 may.

tengs jugak utk dear darling, fara nadia. always by my side.always. tengs for early celebration on 14 may. awal 4 hari tu kire ok la. awal seminggu tu tak ok. HAHA. tengs jugak teman aku malam2 makan megi tepi laot tadi. siyesly miss moment dgn laot. tengs sbb sudi dgr segalanya.

I just want a day without sadness. and what makes it happen? its only you. and that will be the best birthday gift ever.

if I could turn back time. now, only your voice makes me sleep well.
if I could touch you once again, how I wish to hold u tightly.
if I could kiss you once again, how I wish the time will stop forever.

I miss you.

Tuesday, May 17, 2011

the new life is begin

"how's ur work dear darling?", mama asked.
"OK ma..", pampered diri sndri.


on my first day, I've been assigned to Housekeeping Department. ok, speechless sbb its a kind of "whatever" department. bergelumang dgn makcik2 yg..ok, what are they trying to say ekceli? loghat langkawi sangat lah. hoh.

ape yg hitamnya?kulit lah! why aa? sebab kene tolak troli tengah2 panas dr bilik ke bilik. ok, enaf bermonolog. rase mcm dumb ass gila sbb kene belaja balik buat mende2 tu. kemas katil, camne na fold bed sheet, bentang bed sheet, turn bed, turndown punya lipatan, cuci jamban n bla bla bla. ala2 makcik cleaner la kn. senang, bahasa pasar kita.

duk ikot kak Dah. ha jadik la join akak2 ni bercerite, sambil2 tggu guest siap2 na berambus, kami na kemas bilik depa, duk makan mempelam sebutir dua dulu. bole jadik hotel ni byk plak pokok mempelam.

"hang duk buat keja lagu ni dik, hang jgn penyegan"
"buat kemas bilik pun na segan apenye kak?"
"hang paham dak penyegan tu ape?"
*nganga tanpa respon*
"penyegan tu maleh dik oi"

lalu kak Dah berlalu dgn selamba meninggalkan aku sorg2 duk mengunyah buah mempelam.woh, dpt cicah kicap cili ni cara gak.

aku terus follow kak Dah smpai jam 5. ape die buat, aku na try buat tp depa tak bg. katenye nanti kami report kate kene buli. hmm bantai la.kita na belaja buat, die kate kite manja. kang kite tak buat pape, kate kite penyegan pulak. *loghat sangat* HAHA :D

hari kedua, loqlaq! penat na mampuih.ha, hari kedua dah bole loghat sikit2 dah. syok2. dah bole borak2 dgn kak2 tu da. kalau semalam, haram. hari ni da bole paham da. kerlas. cepat mental mak masuk dgn dorg noks.

la ni, ikot kak zura pulak. kepochi. cemuih heh duk bersembang sambil buat kerja. pantang, ada ja duk sembang depa ni. *ha siap lah, pasni blog aku dah jd blog org utara la dah*

penat dr semalam. kalau semalam kak Dah byk avoid aku dr buat keje, kak Zura len sikit. die encourage aku buat keje. die bg aku satu bilik btol just utk aku sorg2 buat. hoowaa. best2. wlpn pasang bed sheet ada failed sikit. semuanya 14 bilik hari ni.wow, berlecak segala celah. hahaha. standard la, da satu sem aku tinggalkan training housekeeping ngn mak tiri. dah la ni, takde mak tiri dah. semua duk pakat buat sendri.

syiok gak ngn kak Zura.muda lg, baru 26. duk bercerita pasai marka dia. planning nak nikah ujung tahun ni. syiok la aku duk dgr cerita org. respon aku senang je, sengih2. tak reti aku na respon lebih2. kang depa kata lebih sudu dr kuah pulak kn.

btw, masuk hari kedua ni, wlpn still rase exhausted, tp aku getting ok dgn keadaan. dah bole gelak2 ngn staf. even kucar kacir gak semenanye. nak2 ngn rumet. masih takleh na get used. mebi sbb shift laen2, dptmnt laen2, tu yg jarang komunikasi. tp dorg ok. budak kedah semuanya.

"ang ni diam ja, ang tak suka duk sini ka?"
"suka. janggal, tmpat org."
"keja ok?"
"depa ok ja. seronok sy kalau keja lagu tu ja", opsss. terkeluaq ckp utara da.

berderai ketawa budak2 ni. aku tau dorg ok. tp tak biase lagi. kene bykkan masa tugeder2 kot.

Bentong, I miss you.

Sunday, May 15, 2011

Hello Langkawi

wow.pagi ni baru bole on9. bole upload gmbar n update berbagai2. since arrive at langkawi kamis ari tu, tak berkesempatan langsung na update ape2. status fb pun thru fon. maklumle, kite ni bukan pakai fon canggih2 ye dak. bole update mcm2 via itu ini. HAHA.

already register at Frangipani Resort & Spa. wow. rase mcm unexpected pun ye jugak. its a resort, yg btul2 cium bibir pantai n the most important things is, langkawi is damn HOT! waaaaa...

Legam already.

harus pasrah disitu.

di bawa bersiar2 satu resort. naaa...well, aku rase aku ok. tp tak kot. coz I've been assigned in three departments. Housekeeping, Front Office and FnB. imagine that, I have to serve alcohol for FnB. *sengihsengih*

aku tanak.tp since aku ter"escape" bersama farah sbb tak bawak baju kitchen. maka nya, kene campak la pegi FnB. n I'm sure the other guy, si Shafiq tu pun kene serve alcohol jugak. but we are not a drinker. saje, nak pengalaman mcm mane na serve kencing setan tu.

hostel. its a kind of budget n eco resort. so, bare with the "what the hell" budget hostel. nampak selesa, but I don't think so. aku kene duduk sebilik dgn staff yg dok loghat kedah satu habuk aku tak paham. paham sikit2 tu buleh la. dan aku separate room ngn fara nadia. demit!

so, masing2 da di beri schedule. wah, mat indon sgt. dan aku harus ke Housekeeping Department on 16 May ni. selepas menginterview salah sorg trainee jugak, beliau menyatakan bahawa, musim ini adalah bz shitness mcm haram jadah. ok, hnya mampu tunduk pasrah. sbb mat2 saleh ni da start cuti summer. so most of them lari dtg melesia.

esok bermula satu cerita. satu kehidupan. teruskan saja kehidupan yg satu ni. simpan segala yg lama tu. simpan jaoh2 dlm lubuk hati. alam maya, bila2 masa aku bole kembali kepada kamu. dapat atau tidak, langsung tidak menjanjikan apa2. yg pasti, aku akan rindu kamu.

Hello Langkawi!

Thursday, May 12, 2011

sleepless.tanak pegi bole?

I'm done with packing2 barang. *sobbing*

tak suke sebenarnye. ya ampun. tanak feeling ni. padahal na pegi pektikel. nak pegi rase environment baru, jumpe orang2 baru, hidup baru. tp tak same. aku tau tak same. tak same perasaan mcm na fly pegi sarawak. mcm pegi china.

well, mebi dah mind set, aku pegi sarawak na mula masuk universiti.so damn excited. apetah lagi china. na pegi bercuti. bercuti dlm keadaan baru dpt result flying colors pulak.lg lah!

ok now, harus ber-packing dgn keadaan down gila babi. juga di bawah paras kerisauan after dpt medical report tempoh hari. Tuhan, I've to really to take care of my meal schedule. remarks, aku dah tak bole skip makan langsung. :(. dgn paper cost control yg berpeluang cerah utk repeat, dan harus bersiap sedia utk bekerja di bawah tekanan. sumber2 bole dipercayai mengatakan bahawa kerja hotel la berpotensi tinggi utk jd bahan bambu ketua2 korg.

sbg manusia positive, aku mengambil kata2 itu sebagai kata2 semangat. konon2 na sedapkan hati. sbg pesakit berdarah rendah, aku harus kuat. watdehel?

ok, aku tanak pegi sebenarnye. bole? suddenly perasaan ni dtg. jap2, bukan suddenly, da lame sebenarnye. awal2 je seronok. makin lame, makin tanak. dan beberapa jam sebelum berlepas, aku rase mcm geram dgn baggage dan barang2 yg dah di pack. rase na unpack balik.ya Allah, kenapa ni.

even practical, dan this is not the first time I'm having my practical training. but this time, different than practical tourism dulu. dulu, kau g opis, on lappy, tgk muvie. lunch time tido smpai punch card kua. ade event je kau kene pura2 muke bersungguh. knon2 byk keje. well, training govt mmg begitu. dtg opis hari2, kalau ade kakak2 bwk makanan, ha berlonggok la duk makan smpai jam 10. jam 10 klua alasan minum break. eh break smpai lunch time? ha cmtu la.

this time, aku tatau cmne flow keje die. tp bile dgr aku akan ditempatkan dlm 3 department, so assuming that satu department satu bulan. become a front liners, playing with those shit systems, imagine kitorg blaja system front office last semester. dpt ape?lect sgt sempoi smpai test pun die yg providekan jawapan.camne?

moving to housekeeping department. still can figure out how the real industry works. but keep imagine that industry just the same as we learn for the whole semester with mdm nora yg mcm mak tiri tak hengat.

kemas2 bilik n whatsoever. since hotel works 24 hours, so berdoalah supaya die tak letak budak practical in night shift. I've been experienced lots of paranormal incident at late night kat certain2 hotel yg kitorg penah duduk. contohnya mcm apartment kat a famosa melaka. wow. yg tu mmg the whole family kitorg kena. another hotel kt bukit feringgi, penang. mase tu pegi trip class. n puteri resort melaka olso. this is not kind of tahyul or whtsoever, but since da penah kene, its kind of trauma ekceli.adoi.

and another department will be banquet. ha di sini la sasaran paling best if korg dah jadi manager banquet nanti. kenape? sbb kalau ada masalah, bole lepas kat anak2 buah korg. to get clearer idea, mostly kene bambu kt department ni la. sasaran saja sbb di sini kite akan paling byk buat silap. damn son la! lets pray for better. jgn la mintak mende bukan2 ye dak. choy!

ok enough with mende2 yg tak best. be positive. dah try. tp mcm berperasaan sesuatu. mebi sbb parent na pegi umrah n aku tak pat hantar smpai airport. n 3 bulan tak pat blk hometown rase mcm bakal homesick yg melampau. just like time kat sarawak dulu. first time smpai, masa family nak balik, menangis tak hengat smpai demam 3 hari.

aku begitu kot. susah nak get used dgn keadaan. nak2 bile itu bkn tmpt aku. even ade kawan2 laen, but inside me, different. let it be. lama2 nanti ok la tu. aku risau perasaan practical dulu dtg lg. hari2 dtg ofis menangis. tak suke environment mcm tu. suke org ni je, tak suke org tu. puak2. I don't care, just assume mentaliti "org2 govt" begitu.

having long talk with old fren, Wana. panjang lebar nasihat2nya. wishing me all the best. having long talk jugak dgn Ibnu. wow. HAHA. die juga wish perkara yg sama. do take care fren. I doakan baek2 saje utk u. well, missing the other old fren. hope so to hear something from him. atleast. urm maybe bz coz he's having his practical also. *wow, how positive I am! :D*

ya Allah, Langkawi je pun fazreen. bukannya na pegi perang kat serbia pun! HAHA chill la. saje2 je post entri ni. na cheer up myself sbb still berjaga time ni.

before terlupa, last sunday pegi melawat siblings, knon2 3 bulan tak jumpe kan. HAHA :D mula2 pegi umah along. tunggu along smpai petang, da alang2 along ajak pegi makan kat ikea terus. since mmg na jumpa kakak, alang2 ajak kakak makan tugeder2 kat ikea. mcm gathering gitu kan. along belanje. yeay.

saje menggedik gmbr ade butterflies. konon2 cute la.whtever. kinda farewell party jugak la ni kan. dah siap2 record video little amzar wish aku mcm2. well that boy, kalau kite suruh cakap ape2, die ikot je. ha, mcm2 video die wish aku. gud luck la, miss you la, take care la,nyanyi lagu Goyang-Goyang Kepala la..hahaha I'm goin to mish damn much!

td pun jalan2 cari barang ngn mama. mama spend almost rm200 for me. aku mcm miss sgt coz mama duk chemomoi. n I'm keep questioning, how long she'll be there. kesian babah n Ina. tanak family aku duk jaoh2 each other. n now, aku kene pegi practical.ee geramnya! cpat la bwk mak aku blk bentong! mcm ape je duk dlm ceruk tu!

well, luckily aku tolak Karambunai Sabah hari tu. Langkawi pun aku da mcm ape je. I've only got you, my dear family. at this stage baru aku sedar, aku byk membelakangkan family for someone, something yg akhirnya sebenarnya tak bg aku ape2 pun. slowly, aku back to basic. back to the path.

berdoalah supaya baek2 saja. selamat berpraktikal. take care fazreen! *kind of self-motivation* :D

can't stop listening to Noktah Cinta by Hafiz. ok, admit la.suke tgk pipi chubby n curly tu! haha. lagu tu mcm catchy n meaningful gila.

Saturday, May 7, 2011

saya kuat! takkan pernah kalah lagi dah!

just went back from jogingjongingan di tasik sec 7.
memandangkan ditinggal bersendrian oleh fara nadia yg kejenye asek balik umah je, huehuehue, aku nekad pegi joging. berhari2 sudah terperap dgn buku, tanpa oksigen ibaratnya.

ouh, jauh juga dr rumah ke tasik tu. i mean jln kaki. sengaja amik angin petang walaupun agak terik pd jam 6 ptg. sepanjang perjalanan ke tasik, ntah kemana mind aku merewang. sedar2, aku di hon moto ex5 bodoh tu. ah, kau jaoh lagi, saje na maen hon ke ape? tp sokay la, he's remind me, gaya aku spt na maen lintas je td tnpa tengok kiri kanan. menempah.

smpai tasik, aku terus berjoging. hati aku berkecamuk. tanpa aku sedari, aku berlari. bukan berjoging. aku tatau ape yg aku fikirkan sehingga satu tahap aku menangis. menangis smbil berlari adalah shitness sbnarnya wlpn ia agak memuaskan.

air mata merebas2. aku pancit. aku berhenti di tepi path joging tu, membiarkan pasang2 mata melihat. ntah ape yg membebankan smpai aku tak mampu tanggungnya lagi. aku sambung lari. lari lagi spt selalu aku buat, lari dr masalah. larian aku semakin laju. aku berjalan dan berlari kembali, namun aku tetap menangis.

melintasi sepasang kapel terhegeh2 di depan aku, menambah rasa marah dlm jiwa aku. aku benci, aku fikir lebih baek begini dr ada tp menyeksakan. pentafsiran aku begitu, tp mngkin org kata aku jeles. ignore that. aku tak fikirkannya lagi dah.

jiwa aku kosong.aku tak dpt rasa oksigen lagi di sekeliling aku. seblum tumbang dan jadi attention seeker, aku meluru ke arah bench yg ada. sambil mengesat air mata yg bercucuran tak hengat neh, aku tgk sorg pakcik dan dua anak gadisnya berlalu pergi. mungkin menyampah tgk drama melayu kat situ.ampun pakcik, sy mmg perlukan bangku ni.

aku tafahamlah ape yg aku tangiskan. mcm menangis saja2 pun ada jugak.tiba2 aku diterjah satu salam dr suara yg manis di dengar. mmg manis orgnya. aku menjawab dgn nada selamba.

"adik ni dr tadi akak tgk menangis. sambil lari pulak tu. ada masalah ya"

ya ampun, akak ni tgk aku mcm saje2 na catch attention org ke? aku diam je. tp masih tersedu sedan. wah, putus oksigen rasanya!

"sorg je dik?"
"a ah. roomate takde", saje mentioned.
"ala sian. aminah. panggil kak ami je lah"

ok skrg kakak ni na bersosial dgn aku segala bagai. I'm not in mood la kak! aku langsung tak memperkenalkan diri aku.bg aku tak penting pun sesi ni.tp anggapan aku meleset. aku spt diutuskan kakak ni utk menerangi balik jalan kegelapan aku.

"bagus la adik buat mcm ni.joging, lari, nangis pun takpe. sekurang-kurangnya adik release. dr adik buat perkara bukan2.isap rokok, isap dadah, jual kehormatan sebab bencikan lelaki yg buat kita"

waktu seakan berhenti. aku berhenti mengalirkan air mata. aku cuma cerita ape aku rasa, tertekan dgn keadaan, tidak pulak aku mentioned aku ade hal dgn lelaki. well, maybe lelaki menjadi salah satu faktor aku begini, tp aku tak blame pun. the truth is, semuanya salah aku.

aku cuba defensive.

"kdg2 kita perlu waktu bersendrian mcm ni, supaya kite dpt all out semua yg kite pendam. kite memendam sbb kite tak yakin pd org laen. kite menangis tp tatau punca sbb kite tak faham ape yg kite nak. tp Tuhan sntiasa tahu ape dlm hati kita wlpn kite berbicara bahasa fikiran sekalipun. cuma kite tak dpt mentafsirkan kemahuan kita. dan krn itu Tuhan itu Maha Agung"

aku tunduk malu. kakak ni org baek2. maaf krn aku terlalu negatif. benar. bila aku ada dgn kwn2, aku ade org na berbual, na ketawa. tp bila sndirian mcm ni, mula la aku merewang2 jaoh melayang.

ya, selama ni, aku anggap ape yg da jd kenangan tu, aku abaikan. biarlah ia tetap jd kenangan. tp sebenarnya bg aku itu salah. masa silam lah yg sepatutnya menjadi pendukung supaya kite takkan jatuh lagi.

"jgn jadikan masa silam kita sbg batu penghalang, hidup dgn menangisi segala yg da berlalu. adik dpt apa bila buat mcm tu? org yg kita syg takkan tau kita menangis utk mereka. sbb kalau mereka tahu, mereka takkan buat kita mcm ni"

aku memotong kata2 kak ami. menerangkan keadaan sebenar.

"Tuhan uji kita dgn bebanan mcm ni. dan kita mempersalahkan lelaki. totally jelas kita salahkan lelaki. tp fikirkan dik, kenapa? ada salah kita yg tidak jelas kelihatan sehingga Tuhan uji kita begini. nilai balik dik, krn Tuhan pasti menjanjikan sesuatu jika kita berpegang teguh pada konsepnya"

"senyum dik. beri kemaafan. jika kita salah, hilangkan ego yg tak menguntungkan tu. jika takut, beranikan. jika risau, yakinkan. semua nya utk diri kita dik. buat apa susah2 hukum diri sndri sdgkan hanya Tuhan yg layak menghukum hamba-hambanya"

aku lega. aku lega selega-lega perasaan. kak ami bg tisu. aku jln kaki blk rumah. menyinggah setiap taman permainan yg ada. maen buai laju2. terngiang-ngiang ayat kak ami smpai aku blk. sebelum terlupa, aku terus post entri ni supaya aku ingt smpai bila2.

aku takkan kalah lagi dah. aku takkan pernah kalah pd perasaan aku sndri.

sebelum berlalu,

"dan wajar seseorang itu menangis. keras ati mcm mane sekalipun, akan tumpah juga air matanya. manusia ni air mata bernilai. hanya bernilai bila menyebut soal mati dan cinta. lebih berharga kalau kite menangis krn cinta pd Allah, dik. jgn sia2kan air mata kita. air mata perempuan. air mata yg penuh kehormatan"

ya Allah, dr mana kakak ni dtg. ber-shawl spt gadis2 laen. katenye menunggu si suami dtg menjemput. aku sejuk. sejuk mendengar suara kak ami ni. aku harap dpt jumpa dia lagi.

"jd wanita yg kuat. yg tak pernah kalah. wanita yg tabah, adalah wanita yg yakin dgn janji-janji Allah"


tengs kak ami.

ouh mata, pejamlah

wah, masih berjaga di jam 5 pagi? itu miracle. HAHA.
no no no. ekceli sedang bersengkang mata a.k.a berperang dgn buku cost control sambil membaca lantas menulis nota ntahpape lagi haram jadah yang ada depan mata. phew! (sila baca dlm satu nafas)

mata mula berakar2 hingga menusuk saraf migrain. lantas meng-on laptop yang kononnya terpaksa di off bagi memberi laluan utk last paper yg puaka ni. sekali lagi bernekad tidak beronline, kononnya fesbuk tu melalaikan tp hakikatnye brodben sudahpun mencanak kat lubang USB ni. ok lg ape?

on winamp pula. kononnya na elak mengantuk tp yang di-play hanya la lagu yg bole bawak air mata yang bole mengakibatkan tido bersama mata bengkak dan kenangan2 silam. ceit. langsung tak membantu diri sndri. apekah.

lantas nekad, aku memberi ruang utk diri aku bernafas seketika. baring dan mengamati setiap lirik lagu, ala2 karoke cmtu. yelah, kalau tak gugel lirik, cmne na amati lirik lagu tu kan. ya ampun, berjiwang abis-abisan dah neh.

dan championnya, lagu delon-merindumu.
tatau kenape, di-play lagu ni hampir 3 kali, queue ok. dah hafal, so taperlu gugel lirik segala bagai. baring merenung siling sambil mulut ikut satu persatu lirik lagu tu
*kalaulah nota2 cost control tu aku bole buat begitu, mesti aku sgt impress dgn diri aku sndri*

lantas bangun da menge-post entri ni. *sengihsengih*
rasa puas dpt berjumpa dgn kenangan silam subuh2 begini. walapun maya semata-mata, tp cukup utk hilangkan segala sakit yg ditanggung berbulan2. semoga cepat sembuh fazreen.

ouh ya, tengs ye lagu delon tu sbb dah bawak pulang ke dunia maya aku.
delon - merindumu

tak ku rasakan lagi
hangatnya rasa rindu
tak ku rasakan lagi
indahnya hidup ini

telah habis rasa cinta di hati
yang menyelimuti diri

takkan lagi belai lembut tubuhmu
takkan lagi sentuhan bibir manismu
takkan lagi satu di dalam dirimu
ku merindumu

ouh kasihku dengarlah seruanku
ouh pintaku jangan lupakan diriku
jadikanku kisah manis dalam hidupmu
kau kekasihku

Friday, May 6, 2011

wow! HAHA :D

akulah serpihan kisah masa lalumu,
yang sekadar ingin tahu keadaanmu
tak pernah aku bermaksud mengusikmu,
mengganggu setiap ketenteraman hidupmu
hanya tak mudah bagiku lupakan mu dan pergi menjauh
beri sedikit waktu, agar ku terbiasa bernafas tanpamu

Thursday, May 5, 2011

well, semuanya baikbaik saja

semester. ouh, towards the end.
rase mcm baru je masuk kitchen, baru je buat serving and bla bla bla.

n cuti sem ni, kami abiskan latihan prektikel. supaya nanti taklah kocoh2 time semester, time tu jugak la na pektikel segala bagai. n ouh ya, Hello Langkawi! =P

saje na bawak diri jaoh2. jaoh dr masa silam. rase semester ni mcm hell sgt. dan semuanya buat aku down. should be kat karambunai, sabah. tp tah nape, angin tanak bawak aku pegi sane. angin kata,
"nanti aku hilang segalanya. dr hilang segalanya, baeklah cuba betulkan sesuatu seblum ia hilang".

tp aku tau, angin bohong. angin saje na sedapkan hati aku.

so, aku pilih langkawi. paling jaoh dlm semenanjung kot. abis jaoh da tu. HAHA.

aku harap, 3 bulan tu tak jadi sia2. aku harap ape yg aku nak, aku dpt. single?aaa....dah lame rase begitu. ade tp mcm takde. jd jgn perktikaikan. aku selesa hidup begini. bia segala perit aku, Tuhan je yg tau. yup, thats between me n Allah. so don't you dare na pertikaikan.